Wees eens wat liever voor jezelf
Valentijnsdag is weer achter de rug. Misschien heb je op die dag extra aandacht besteed aan je geliefde(n), misschien heb je juist het gemis van een geliefde extra gevoeld en was het voor jou een verdrietige dag, of misschien vind je het alleen maar een commercieel circus dat je zo ver mogelijk op afstand wilt houden.
Ik wil de ‘dag van de liefde’ graag gebruiken als aanleiding voor een reflectiemomentje.
Wie zijn jouw geliefden eigenlijk? Hoe verhoud je je tot hen? En ook niet onbelangrijk: in hoeverre houd je van jezelf en hoe verhoud je je tot jezelf?
Laten we het eens hebben over zelfcompassie. Want als je meer van jezelf gaat houden, kun je ook meer van een ander gaan houden.
Wat is zelfcompassie eigenlijk?
Volgens de website zelfcompassie.nl betekent het “dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek”.
Vrij vertaald: met zelfcompassie sta je mild(er) tegenover het feit dat je niet perfect bent.
Het is vaak zo makkelijk om jezelf te veroordelen wanneer iets niet gaat zoals je zou willen.
- Je hoort steeds dat kritische stemmetje in je hoofd dat jou veroordeelt en zegt dat je niet goed genoeg bent (want een ander kan iets wél of beter, is intelligenter, mooier, succesvoller, enz.)
- Je legt de lat veel te hoog voor jezelf.
- Je vindt dat je geen fouten mag maken.
- Je bent veel strenger voor jezelf dan dat je voor anderen bent.
Warm en begripvol? Niet echt!
Door jouw eisen, oordelen en verwachtingen van jezelf word je je eigen vijand en breek je je zelfvertrouwen af.
Wees eens wat liever voor jezelf en stop met jezelf veroordelen en bekritiseren!
Kortom: het is tijd voor meer zelfcompassie!
Hoe kun je leren wat milder te staan tegenover je lijden, falen of tekortschieten?
- Wees je er om te beginnen eens bewust van hoe jij tegen jezelf praat.
Hoor jij in je hoofd de stem van die chagrijnige recensent die jou alleen maar 1-ster-beoordelingen geeft? Probeer dan eens wat vaker te luisteren naar de stem van jouw innerlijke bondgenoot, die jou kan helpen de lat iets lager te leggen. Maak je eigen verwachtingen realistischer, zodat ze haalbaar zijn. Wat kun je wel doen in de tijd die je ervoor hebt? Welke kwaliteit kun je leveren? - Ging iets niet zoals je zou willen? Gebruik het dan als feedback om het een volgende keer anders te kunnen doen. Zo kun je deze ervaring ombuigen naar iets positiefs, waar je van kunt leren.
Kortom: wees warm en begripvol in plaats van jezelf af te kraken. - Bedenk eens wat je in dezelfde situatie tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen. Zou je voor hem of haar net zo streng zijn als voor jezelf, of zou je hem of haar bemoedigend toespreken? Probeer jezelf eens toe te spreken zoals je dat tegen die ander zou doen.
- Benoem eens voor jezelf wat er allemaal wél goed is gegaan in de afgelopen tijd. Ook jij hebt kwaliteiten!
- Zorg goed voor jezelf.
Wil je werken aan meer zelfcompassie? Wil je beter leren luisteren naar je innerlijke bondgenoot?
Je bent van harte welkom! 🌻
#komtotbloei #zelfcompassie #mildervoorjezelf #innerlijkebondgenoot #voicedialogue #flore-coaching